SPORK japońskiej firmy
„Snowpeak” to niewielkie, lecz bardzo przydatne w terenie narzędzie, z którym nie
rozstaję sie podczas żadnego z moich wyjazdów. Generalnie jest to skrzyżowanie łyżki
z widelcem… za pomocą tego uniwersalnego sztućca można spożyć w zasadzie każdy
posiłek przyrządzony w kuchni polowej: od szybkiej „chińskiej zupki”, przez
wszelkie gulasze, spagetti, flaki, ryż czy makaron z sosem, aż po wieloskładnikowe
dania, surówki itp. Ksztalt dobrany został po konsultacji z osobami, które sporo czasu
spędzają w terenie i potrzebują lekkiego, uniwersalnego i skutecznego „narzędzia do
jedzenia”. Na końcu rączki wykonany jest otwór, aby można było SPORKa spokojnie
zawiesić na kawałku linki w biwakowej kuchni. Ale sekret SPORKa leży nie tyle w
kształcie, co głównie w materiale - otóż wykonany jest on z tytanu. Dzięki temu
SPORK to bardzo wytrzymałe narzędzie przy zachowaniu piórkowej wręcz wagi. Można nim
spokojnie w zimowy poranek zamieszać na gazie gęste, zamarznięte danie z poprzedniego
dnia - bez obaw, iż wygnie się w ósemkę (a tak jest w przypadku sztućców
turystycznych z aluminium). Można nim spokojnie „ukopać” zbrylony cukier. odskrobać
zaschnięty garnek czy choćby użyć do otwierania małży lub orzechów - bez
najmniejszego śladu na tytanowej powierzchni. Równie istotna zaletą jest to, iż tytan
jest całkowicie bezpieczny dla zdrowia, nie zmienia smaku potraw jak aluminium, nie
sprzyja rozwojowi bakterii i nie daje odczynów alergicznych - a więc jes po prostu
bezpieczny. Zalety te (lekkość, wytrzymałość w każdej temperaturze i bezpieczeństwo
w użytkowaniu) zdecydowały o tym, iż SPORKa można znaleść na wyposażeniu wielu
wypraw himalajskich, arktycznych, w dżungli, w kanadyjskiej puszczy czy na pustyni… a
także w Tatrach czy Beskidach. Ti-Spork to prostu uniwersalne narzędzie do jedzenia!
tekst i zdjęcia: Piter |