Kilka słów o ostrzeniu...
Nie chcę tutaj sypać terią ostrzenia, podam jedynie kilka podstawowych zasad, których przestrzeganie gwarantuje otrzymanie ostrej, użytecznej i trwałej krawędzi tnącej. A później zamiast teorii proponuję zająć się praktyczną stroną tego miłego zajęcia. Zapraszam na wielkie wspólne ostrzenie. Cztery zasady ostrzenia: 1. Stały kąt Ostrząc nóż, należy zachować absolutną stałość kąta skosu krawędzi tnącej. W przypadku codziennych noży użytkowych jak też noży typu tactical kąt ten wynosi zwykle około 20 stopni (odchylenie krawędzi od pionu liczone na jedną stronę). Taki kąt gwarantuje łatwe cięcie, ale też wytrzymałość krawędzi tnącej i długie trzymanie ostrza. krótko mówiąc to kąt optymalny. Tak właśnie ostrzy swoje noże znaczna większość dobrych producentów. 2. Regularność Nóż należy ostrzyć regularnie, nie dopuszczając do totalnego zniszczenia krawędzi tnącej. Zniszczona, wyszczerbiona krawędź często wymaga wstępnego wyprofilowania na diamentowych ostrzałkach w celu przywrócenia początkowego kształtu i skosu krawędzi. Regularne "doostrzanie" noża to praca łatwa i przyjemna. Odrestaurowanie bardzo zniszczonej krawędzi tnącej zajmuje niekiedy kilka godzin czasu i wymaga zdjęcia sporej ilości stali z klingi. 3. Dobra ostrzałka Masz dobry nóż, to zainwestuj w dobrą ostrzałkę. Ostrzenie bedzie przyjemne i łatwe, a nóż zawsze ostry. Ostrząc nóż o parapet, nożyczki czy betonowe schody po prostu go zniszczysz. Nawet mała ostrzałka ale dobrej jakości naostrzy nóż szybko i bardzo skutecznie. 4. Bez przesady Nóż ma łatwo kroić a nie przecinać opuszczony swobodnie na ostrze włos. Dobre ostrze użytkowe nie musi golić, ale musi lekko i płynnie ciąć - przez długi czas. Noże takie jak Chris Reeve, Strider, Busse Combat, Kershaw, Benchmade czy Emerson nie zawsze golą, ale zawsze bardzo łatwo tną na długo zachowując przy tym swoją ostrość. Do golenia służy brzytwa :) |
![]() Samo ostrzenie polega na przeciągnięciu noża około 20 razy na każdym z prętów po obu stronach (najpierw na krawędzi a potem na płaskiej powierzchni). W sumie daje to cztery stopnie ostrzenia.
Cały proces zajmuje około 5 minut. Można ostrzyć także ostrza "chisel grind" a także klingi profilem wklęsłym (jak LaGriffe) czy "recurve" (jak Kershaw BOA). Kąt krawędzi jest wymuszony konstrukcją ostrzałki (do wyboru 15 lub 20 stopni na jedną stronę) co powoduje, że ostrzałka ta pomaga sama trzymać stały kąt ostrzenia i nie wymaga jakichś większych umiejętności. Można także łatwo i szybko ostrzyć ostrza z ząbkami, przeciągając je lekko na krawędziach prętów ceramicznych i kontrując co piąte przeciągnięcie po "płaskiej" stronie ząbkowanej części ostrza. Efektem są szybko i dobrze naostrzone klingi typu combo oraz full serrated. Do tej ostrzałki można dokupić także pręty diamentowe, które są stosowane nie tyle do ostrzenia co do przeprofilowania kąta krawędzi tnącej. Diamentowe pilniki tną stal bardzo szybko i efektywnie, więc jeżeli jest wśród posiadanych noży jakiś "oporny" na ostrzenie ceramiką (zwykle z uwagi na zbyt duży kąt nachylenia krawędzi), to 15 minut pracy na diamentowych prętach sprowadzi go do odpowiednigo stanu wyjściowego. A potem 5 minut ostrzenia na ceramice i golące ostrze gotowe. |
![]() Ostrzałka SPYDERCO Triangle Sharpmaker ta pozwala też ostrzyć czubki noży i wszelkie ostre przedmioty (dartsy, haczyki, igły itp). Służą do tego wyżłobienia w jednej z płaskich powierzchni prętów. Położone płaski w wycięciach wspaniale ostrzą wszelkie szpice... |
|
|
Można też wypolerować krawędź tnącą na
skórze. Może być to napięty pas, albo naciągnięta i naklejona na płaskim klocku
drewnianym skóra potraktowana dodatkowo pastą polerską. 20-30 pocignięć po każdej
stronie i... efekt jest niesamowity! Piter |